Halve marathon Berenloop 5 november 2017

Eergisteren de HM 🐻Berenloop op Terschelling! Een nieuwe uitdaging voor mij, want ik ging Nienke hazen op haar eerste HM. Dat wilde ze dolgraag binnen 2 uren! Een tijd als 1 uur 55 minuten moest Nienke wel lukken! Zij dacht zelf van niet. Voor mij was deze halve marathon een training voor mijn marathon in Valencia as 19nov. Mijn kruit bewaren voor over 14 dagen!
Al kletsend belanden we achterin in het startvak. Dit was achteraf niet zo slim, het duurde wel bijna een kwartier eer wij over de mat kwamen na het startschot.
Afgesproken de eerste 3km niet te snel te starten, pas daarna het tempo te versnellen, elke kilometer onder de 5 min en 30 sec te hardlopen. Jannie ook van onze klipper liep ook mee. Ze kan wel sneller, maar durfde dat niet goed aan en bleef eerst bij ons…Eenmaal op de normale weg, na het Stay Ok, versnellen. Er liepen mensen en die vroegen wat wij van plan waren. Binnen de 2uren, voor 1:55. Voor wie wil, haak maar aan. En dit probeerden een paar. We liepen prachtig, de eerste drankpost sloegen we over. En Nienke kon het tempo goed bijhouden. De 2e drankpost even stoppen, een 7 sec stop, je beker heerlijk lauw water overigens in 3 keer leegdrinken, zo voorkom je pijn in je zij. En weer door, hierna heb je weer een paar seconden nodig om in je tempo te komen. En ja dat ging goed voor haar. Dit lukte perfect tot het strand! Zelfs diverse kilometers iets sneller afgelegd. 1km voor de strandopgang een gelletje samen gedeeld. En hup omhoog, kleine stapjes recht onder je lichaam helpen je hierbij. We waren doordat we achteraan starten alleen maar bezig met inhalen. Alles op links.. en blijven inhalen. Op het strand ontkom je er niet aan, daar gaat het tempo omlaag, ik had gezegd dit kan ons 25 sec kosten met de tegenwind, en dat bleek het ook, maar ondanks alles hield Nienke goed het tempo vol! Ze liep mooi links schuin achtermij en ik hield haar uit de wind. Tijd voor een selfie op het strand. Na het strand de drankpost weer 7 sec gestopt, beker water.. en de longway.. de laatste 6km, we liepen keurig, de snelheid zat er mooi in, we gingen sneller en sneller, Nienke hield het vol, ook nog een paar andere hardlopers konden nog meekomen. De eerste wandelaars kwamen we tegen, ik probeer ze altijd weer aan het lopen te krijgen. Mochten jullie ooit in een loop gaan wandelen, houd dan voor jezelf een stelregel: ik mag wandelen… maar maar 20 passen, tellend met dezelfde voet, daarna moet ik weer gaan hardlopen, en probeer door te lopen… lukt dit niet, maak je sowieso 40 passen hardlopend tellend bijv met je linkervoet. Alvorens je weer 20 passen mag wandelen. En hup daarna weer minstens 40 hardlopend. Meestal loop je al snel weer door, omdat je meer bezig bent met tellen, dan nadenken dat je niet meer kan enz.

Afijn steeds gingen we sneller en sneller, nog steeds alleen maar inhalend en regelmatig riep ik dan ook , linkslopers..en dan passeerden we mooi links langs. Ik zei tegen Jannie dat ze wel sneller kon, we liepen inmiddels op 1:54. Alle seconden van het strand hadden we weggewerkt, en we liepen onder de 5:10. Hup Jannie op naar de 1:53 dat kun je wel en daar ging ze. Het ging top! Toen West weer in, de laatste kilometers tot de finish.. We gingen snel, de bocht om, het rode tapijt op, joelende en aanmoedigende mensen.. de laatste meters Yeahoo 1:54:28! Wauw wauw wauw! Prachtig Keurig gelopen, echt super trots op haar!
Bij de finish werd ik nog bedankt door andere hardlopers, dankzij mij en mn tips en aanwijzingen hadden hun ook 1:55 gelopen en hadden nog nooit binnen de 2 uren gelopen. Jannie kwam inderdaad binnen op 1:53
Wauw ik groeide gewoon, stiekem ook wel trots… wat een dankbaar hardloopwerk dat hazen. Mijn missie was wel geslaagd! Meerdere liepen hun PR. En ik een prachtige training.

Gisterochtend al vroeg voor we terug zouden varen met de klipper, een rustig kort 5 km rondje aan uitlopen gedaan. De eerste km gewandeld en de andere 4km hardlopend, Heerlijk!

HM Berenloop 5 nov Nienke hazen