Mijn marathon Valencia!! Nieuw PR 3:40:58! Wauw!

❤️The lady with the love flag ❤️

🍊Mijn Marathon Valencia 2017🍊

De start was om half 9 in de ochtend, tegen 8 uur liepen we naar de start, dit was maar 400 meter vanaf ons hotel. Het wordt mijn 8e marathon. Voor m’n gevoel klopte alles, het weer, m’n dag, de zenuwen, alles zoals normaal. De zon kwam op, we maakten wat foto’s. Eenmaal in het startvak roze wachten tot wij naar de startlijn mochten, voor elk vak was een apart startschot, dit was wel fijn, zo loop je niet 10min achter met je bruto tijd en netto tijd. Onze start was dan 8:40 uur. Mijn vriendin Wendelin kon door een blessure niet in de snelheid waarin we zouden starten, ieder onze eigen race dus. Vanaf het startschot al mijn eigen race, mijn doel 3:40 had ik in mijn hoofd. Misschien nog sneller, of toch langzamer… Het maakt mij niet uit, alles moet sneller dan m’n pr van 3:44. En alles daarbij dus sneller dan 5:12/km. Met een belt om met 2 drinkflesjes sportdrank wat gelletjes mee en ik heb een vol flesje sportdrank 500ml meegenomen in m’n hand, start ik. 🏃‍♀️

Ik keek nog achterom waar ze liep en na 200 meter zag ik haar niet meer, daar liep ik langs ons hotel, de eerste bocht om. Plan was langzaaaam starten op 5:20/km. Hoewel ik stevig afrem om niet met de meute mee te gaan, lukt het mij niet echt, en kom toch nog onder de 5 min uit. Bij de 3e km kom ik net boven de 5min, terwijl ik het gevoel heb een slak  te zijn met iedereen snel hardlopend om mij heen. Maar dit moet van mij, langzaaaaaam. Ik draag m’n Fries vlagje om mijn flipbelt. Dit zorgt ervoor dat 3 Nederlanders in blauwe t-shirts mij herkennen als Nederlander en mij inhalen en zeggen: Dag Nederlander. Het klinkt wat gek aanstekerig
Laat ze gaan Wiets denk ik, ze lopen op 5min/km, en dat is niet jouw doel, niet jouw race. En ik zie ze langzaam als stipjes voor mij worden tussen de meute. Wie weet haal jij hun straks weer in en zeg jij net zo cynisch terug ” Ook goedemorgen”
Inmiddels de eerste 5km voorbij en ik loop gemiddeld op 5:03/km. Niet verkeerd bedenk ik mij, en ik voel mij goed. Ik neem niets aan van de drankpost. En besluit dit ook zolang mogelijk niet te doen. Ik passeer een kruising en door de speakers klinkt keiharde muziek van ACDC – Thunderstruck. Even bal ik mijn vuisten mee, ik moet ook lachen… Das lang geleden deze muziek. Km 6 en 7 lopen langs elkaar heen, terwijl ik aan de andere kant inmiddels op 7km zit, zoeken mijn ogen naar m’n vriendin, maar ik kan haar ook niet ontdekken. Wat ik wel ontdek is dat er elke 2km zo’n drumband staat. Dit bezorgd mij altijd zo’n kippenvel moment. Fijn om dichterbij te komen en het dan steeds meer die dreunen te voelen door je lichaam en dit dan eenmaal voorbij steeds verder weg klinkt.
Ik kom weer langs diezelfde kruising en hoor nu Status Quo – Down Down. Dit vind ik een vreselijk nummer omdat het in je hoofd blijft zitten, en ik hoop van godganse harte nu niet, niet vandaag tijdens mijn race, weg hier denk ik, lopen! Voordat dit mij te pakken heeft…..aaaah  net als dat nummer Whatever you want…. Ook zo’n nummer van hun.

De eerste 10km leg ik in gemiddeld 5:09/km af. Loop de drankpost weer voorbij, ik heb m’n eigen drinken. Elke kilometer drink ik 1 slok uit dat flesje uit mijn hand. Bij een mini rotonde na 11km hoor ik uit enorme boxen in het gras de muziek van Europe klinken met the Final Countdown, het is zo verschrikkelijk luid dat ik even denk dat de heleboel uit elkaar knalt!  En bedenk mij waarom al die oude nummers? Is dit omdat de gemiddelde leeftijd qua hardlopers uit die generatie komt, of zijn het de vele supporters aan de kant die dit graag horen en zij uit die tijd komen….

Tot 21km, HM afstand welke ik in 1:49 aftik heb ik alleen km 13 & 14 op 5:10/km, de andere km allemaal rond 5:05/km.

Dan bij 24 km kom ik weer langs mijn hotel, maar dit besef ik niet eens doordat ik helemaal opgeslokt wordt door een brandweer auto  met sirene naast mij, rijd deze nu op het parcours? Nee gelukkig niet. Steeds meer mensen langs de route, Queen hoor ik in de verte …. We Will rock you!! Dit is leuk! Ik kom dichterbij, rock even krachtig met mijn armen mee en doooooor,  gejuich gaat op! Het geeft energie, ik glunder! Ik lach! Lach eigenlijk constant.

25km drankpost, ik loop deze ook weer voorbij, en krijg een flesje water onder m’n rechtervoet, waar ik ook op stap, waarmee een ferme pijn door m’n onderrug schiet. Het gaat goed, hoewel ik dat nog wel even blijf voelen. In m’n rechterkant rug, maar ik hardloop nog bedenk ik mij, en hup er is niets aan de hand.
Soms staan er in bochten zoveel supporters op de weg ‘in de weg’ dat de straat voor hardlopers gewoon belemmert wordt. Het is een moment dat ik mij erger, ik bevind mij inmiddels al vaak op links ‘inhalen’ Een supporter gaat naar voren en ik bots er tegenaan, waardoor ik met een Fries accent “OPROTTEN” roep! En neem maar van mij aan dit klinkt niet fijn.  Maak gebaren met m’n handen dat de weg breder moet, als hardlopers kunnen we daar maar met max 4 a 5 breed hardlopen. Terwijl dit normaal wel bijna 15 kunnen zijn zo breed is de weg. Gelukkig wordt dit snel weer breder.

Bij 35km is m’n flesje sportdrank leeg, en ga over op de belt flesjes. Alle drankposten nog overgeslagen, geen zwaar moment qua hardlopen nog gehad, wel het parcours nu en dan omhoog en omlaag. Rijen dik mensen langs het parcours en tik ik met mijn hand ook kinderhandjes af. En ik merk dat ik steeds iets eerder de km om heb dan ik de borden passeer. Ik ontdek ook dat ik gemiddeld sneller loop en ik op 3 uur 38 min loop, en besluit alles onder de 5:09/km te houden. Besef ook dat ik een PR ga hardlopen. Vele malen raak ik geëmotioneerd van alle mensen, druk deze gevoelens weg, emotie kost energie en die heb ik juist nu nodig! Ik denk aan m’n overleden vader, bij elke marathon ga ik vooraf naar zijn graf en vraag of hij dichtbij mij kan zijn. En dat is hij, zo voelt het.

Bij 38 km zie ik nog zo’n Chinees achtige rode draak oid op stokken boven mensen. Ze lopen rondjes, waarom eigenlijk. Maar ook veel hardlopers die wandelen. In mijn hoofd gaat alles opperbest, nog 4km denk ik! En besluit om toch nog een gelletje te nemen, slokje sportdrank en hup ik ga nog steeds als een speer! Geen last van de zon of warmte. Geen man met de hamer gehad bedenk ik mij, yeahoooo. Alles gaat zoals ik wil.
Dan bij 40km pak ik voor het eerst een flesje water aan, neem hardlopend een slok en spoel m’n handen af. Gooi het flesje in zo’n grote vuilcontainer.
M’n Friese vlagje pak ik nu ook!
Ik weet niet meer waar het was maar een speaker roept mijn naam ik hoor Wwwwietskééé, knap gelukt in het Spaans .
Mijn Friese vlagje houd ik nu en dan al omhoog 41km op mijn klokje huh 3:31?? Het gas erop, dan bij 42,2 zit ik op 3:36, maar ik moet nog een 1 km volgens de borden, nou ja hoe dan ook een PR.
Ik loop inmiddels op de klinkers en dan de bocht weer om, het blauwe tapijt op en in de verte de finish! Friese vlag boven m’n hoofd, lachen, ik ben er, IK BEN ER gaat door mij heen! En klok af op 3:41:00 Op mijn klokje hardliep ik alles gemiddeld 5:07/km. En met 43,2km …. Dat is eerst even zuur, maar later begrijp ik dat de gps niet helemaal nauwkeurig loopt door de gebouwen en de vele hardlopers. En ik op de gouden lijn had moeten lopen welke 42.2 km op de weg in het midden getrokken was. Ik heb daar niet eens bij stilgestaan, het viel mij niet op. Liep veel aan de buitenkant. Maar ik heb er vrede mee!

Bij de finish voel ik mij goed. Ben enorm blij!!! Even rustig staan, de benen staan voor het eerst weer stil na die start.
De Medaille , een groot dik gouden plak. En een net met mandarijnen!

Ook de rest van de dag voel ik mij bijzonder goed! Eind van de middag geniet ik lekker van de bubbelbaden in de wellness in het hotel.
S’avonds uiteten in de stad, Sushi  op hakken loop ik rond. Heerlijk geslapen, en de volgende dag, niet eens stijf, dat was wel anders met anderen in de ontbijtzaal! Ik heb zelfs een herstelloopje gedaan van 5km weer in het park. De finish zelfs weer opgezocht. Al met al, super allemaal

De officiële uitslag voor mij is 3:40:58! Gemiddeld 5:14/km.
Superblij is deze ‘lady with the love flag’ met mijn nieuwe PR! 3:40! Eigenlijk precies wat ik in m’n hoofd had.
En dan de mooie trotse finishfoto: The lady with the love flag

(Lang verslagje, maar 42km is ook lang )

Marathon Valencia PR 3:40:58